7 november 2016

Activiteiten

Naast de drie hoofdpijlers van het Haagsch Studenten Schutters Korps “Pro Libertate” zijn er tal van activiteiten waar haar leden zich mee bezig houden. Het zijn er haast te veel om op te noemen, maar hieronder kunt u een korte opsomming vinden van de diverse bezigheden van onze leden.

Maandelijkse borrel
Iedere maand verzamelt het HSSK zich bij Bodega de Posthoorn in Den Haag. Hier worden sterke verhalen uitgewisseld en hoogstaande zaken besproken onder het genot van een biertje. Loop gerust binnen, met een beetje geluk staat net het bittergarnituur klaar. Voor de datum en tijd van deze bezigheid kunt u contact opnemen met het bestuur of de werving.

Oefenvijand
De Nederlandse krijgsmacht en de politie houdt haar eenheden paraat door heel veel oefenen. Om gevechtssituaties zo natuurgetrouw te simuleren wordt het HSSK veelvoudig ingezet als oefenvijand. Bewapend met wapens vol oefenmunitie, oefengranaten of gewoon een grote mond leggen we het vuur aan de schenen van de te trainen eenheden. Buiten het feit om dat dit leuke inzetten zijn, is dit ook erg belangrijk voor de paraatheid van de Nederlandse eenheden.

Gezelligheid
Zoals voor iedere student geldt, zijn ook de HSSK-leden niet vies van een beetje gezelligheid. Bijvoorbeeld in de vorm van een whisky-sigaren-pokeravond, een biercantus of een filmavond op onze sociëteit in Den Haag.

Sport
De unieke positie van een studentenweerbaarheid als brug tussen studenten en Defensie maakt het mogelijk voor onze leden om mee te doen aan militaire sportwedstrijden en sportproeven. Zo zijn onze leden vaak te vinden bij de Militaire Lichamelijke Vaardigheden (MLV) , de Tweedaagse Militaire Prestatie Tocht (TMPT) en veel andere sportieve uitdagingen van Defensie.
Door de band met de krijgsmacht zijn er verschillende andere mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld leden die paardrijden in een militaire setting en daarmee ook wedstrijden doen. Niet militair getinte uitdagingen zijn voor de HSSK’er zeker niet onbekend. Zo staat de Ringvaart vaak op de planning voor de fanatieke sporters binnen het Korps, en wordt er geschermd, geklommen, hardgelopen en nog veel meer in groepsverband binnen de vereniging.

Parachutespringen
Ieder jaar bereidt een groepje HSSK’ers zich voor om zich uit een vliegtuig te werpen. Door middel van een grondopleiding worden de leden voorbereid om vele meters boven de grond de veiligheid van een vliegtuig te verlaten om zelfstandig met een parachute de weg naar de grond weer te vinden. Een grensverleggende activiteit die onze leden zeker niet voorbij kunnen laten gaan.
Na de opleiding is het mogelijk om meerdere keren per jaar nog eens de sprong te wagen om de vaardigheden scherp te houden.

Internationaal
Ook internationaal is het HSSK actief. Zo doen we ieder jaar mee met internationale prestatietochten. Een voorbeeld is de “taktische Nachtwettkampf Polarstern” of de “Internationaler Mönchengladbacher Militärwettkampf (IMM)”. Deze Duitse wedstrijden vragen een heel scala aan vaardigheden: van sportief tot EHBO en navigatie tot knopen leggen. Ze worden afgelegd in teamverband en zijn, naast een mooie uitdaging, vaak ook erg gezellig en leveren mooie verhalen op voor bij de borrels. Het is daarnaast niet zeldzaam dat het HSSK een of meerdere prijzen mee naar huis mag nemen!
Zoals al genoemd bij schieten wordt ook in het buitenland deelgenomen aan schietwedstrijden, zoals bijvoorbeeld de Monte Kali Pokal. Hierbij komen verschillende wapens aan bod en kan ieder voor zich proberen een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. 

Al deze activiteiten zijn op vrijwillige basis zodat ieder lid voor zichzelf kan bepalen waar hij of zij allemaal aan mee wil en kan doen. Vaak wordt er wel samen getraind en voorbereid.