KMA oefening

Om 9:30 stond de Initiele VerzetsGroep Brabant (IVGB) paraat om zich, naar instructies vanuit het kader, lekker uit te leven tegenover de cadetten. Al snel bleek duidelijk dat de eerste dag vooral in het teken van opbouw zou komen te staan en dus vertrok de IVGB naar hun bivak, waar zij hun boogtent op gingen zetten, de fiets die mee was goed camoufleerde en er een eerste aanleg werd gemaakt om een klein kampvuurtje te maken. Toen het avondeten opgevoerd werd, kwam daarbij ook de eerste opdracht: een aantal IVBG’ers moesten per ongeluk langs de opstelling van de cadetten lopen. Zo gezegd, zo gedaan. De cadetten maakten echter zoveel geluid, dat de commandant (een van de kaderleden) opdracht gaf om eens wat dichter bij te gaan kijken. Op het moment dat de voorste man bijna in een ligsleuf viel, besloten de KMA’ers het vuur te openen. Daar zij een overduidelijke overmacht hadden, blies de IVNB al snel de aftocht.

De dag erna kwamen er gelijk met het ontbijt al orders mee. De cadetten zouden een nieuwe stelling in gaan richten en er werd van de IVGB verwacht dat zij eens langs zouden lopen en zouden observeren of de cadetten goed aan het graven waren. Dit bleek inderdaad het geval. Er werd zelfs zo hard gegraven dat de terroristen die langs liepen pas opgemerkt werden als zij begonnen met zwaaien. Een aanval van de IVGB kon eigenlijk niet uitblijven na zo’n verkenning en die middag werd de aanval dan ook uitgevoerd. De cadetten hadden echter geleerd van hun fouten en lagen goed verscholen in de bossen. Toen de IVNB aanviel over de open vlakte, bleek al snel dat zij wederom terug moesten trekken.

’s Avonds was het rustig en dus kon er aan ontspanning gedaan worden. Gelukkig was er op de heide genoeg te doen zoals: voetballen op een tankpad, kampvuurtje iets groter bouwen, film kijken op de laptop tot de batterij uitviel en lekker bbq’en op een wegwerp bbq van de action.

Op woensdag werd er vooral als burger opgetreden en moesten de cadetten een halfuur lang hun best doen om een viertonner met vluchtelingen over een brug te krijgen die geblokkeerd werd door een aantal boze burgers. Jammer genoeg lukte dit en dit bleek een omslagpunt te zijn. ’s Avonds werd het kamp van de IVNB onder waarneming genomen door de cadetten. De IVNB was actief op zoek naar de cadetten, maar vonden alleen een peleton mariniers en een aantal kinderen die verdwaald waren tijdens een speurtocht. Ondertussen was het kampvuur uitgegroeid tot een behoorlijke grootte, waardoor de cadetten niet veel meer zagen dan een grote vuurzee…

Uiteindelijk werd op donderdagochtend vroeg een aanval uitgevoerd op het kamp. Na een kort vuurgevecht was de IVNB verlagen. Hierna trokken zij zich weer terug naar Den Haag, hopende dat zij binnenkort  een kans krijgen op revenche…