KMAR oefening Weeze

Op de vroege maandag ochtend verzamelde vier HSSK’ers zich in Den Haag om gezamenlijk richting het oosten af te reizen. Samen met een aantal mensen van OOV-support begon de reis richting het oefendorp Weeze, dat zich net over de grens in Duitsland bevindt, waar zij de Marechaussee gaan ondersteunen bij een oefening. Het oefendorp was een oude militaire basis uit de koude oorlog, die is omgetoverd tot een oefenterrein voor politie, brandweer en de Marechaussee. De 16 marchaussees waren in de laatste week van hun opleiding, voordat ze als beveiligers naar Schiphol werden gestuurd.

In het oefendorp waren een aantal gebouwen aangesteld als een Joodse instelling. Vanwege de recentelijke dreiging op Joodse instellingen, had de Marechaussee de taak om deze gebouwen te beveiligen. Het was aan ons de taak om het dorp levendig te maken en het een “normaal” straatbeeld te geven. Het spelen van een nieuwsgierige of een geïrriteerde buurtbewoner die de Marechaussee zat is in zijn straat. Naast het omgaan met lichte dreigingen, werden ook de serieuze dreigingen behandeld. Van het proberen een Marechaussee agent neer te steken tot het brengen van een bompakketje en ook verschillende terroristische aanslagen.

Gedurende de drie dagen vonden er meerdere terroristische aanslagen plaats in de buurt van de Joodse gebouwen. Er werd een volledige chaos gecreëerd bij deze aanslagen met gillende burgerslachtoffers, flashbangs die afgaan, rookgranaten die het zicht belemmeren en de vele schoten die de terroristen op de Marechaussee losten. De Marechaussee kreeg verschillende terroristische scenario’s voorgeschoteld, waarbij zij de taak hadden om de situatie op orde te krijgen door de terroristen uit te schakelen en de burgers veilig te stellen. De scenario’s varieerde van een drive-by waarbij de terroristen vanuit de auto op de menigte in te schieten, terroristen die plotseling vanuit een huis beginnen te schieten tot het plotseling af gaan van flashbangs in een menigte waarna de terrorist op de Marechaussee begint te schieten.

Natuurlijk was er naast alle drukte en chaos ook ruimte voor ontspanning, tussen de scenario’s door kon er heerlijk genoten worden van de zomerse temperaturen en na afloop van de dag met een heerlijk ijskoud biertje in de hand. Ook in de avond uren was er meer dan genoeg tijd om na te genieten van de dag onder het genot van een ijskoud biertje.