Afscheid burgemeester Den Haag

Donderdag 23 februari 2017, een winderige dag met een wolkendek aan de hemel. Desalniettemin een speciale dag voor het Korps omdat het HSSK is uitgenodigd om een erehaag te vormen voor de vertrekkende burgemeester van Den Haag; Jozias van Aarsten.

Urenlang stilgestaan, in de houding of in rust zonder enige beweging te vertonen, trots in het ‘Ceremonieel Tenue’ met kepie en witte handschoenen, de oren gespitst voor het commando. Muisstil is het in onze gelederen, een vrouwelijke voorbijganger krijgt nul op het rekest wanneer zij aan mij vraagt wat er gaande is; spreken mag immers niet. Ineens begint het fanfarekorps te spelen en komt er roering om ons heen; de burgemeester komt! Dan komt er het commando van onze commandant ‘afdeling!’, opgelet geblazen, ‘geef eregroet!’. Zo symmetrisch als de riemen van een roeiboot gaan onze klewangs in één zwaai voor ons gezicht en is de erehaag een feit. De burgemeester loopt trots door onze erehaag heen, kijkt zo nu en dan in de ogen van de leden en weet met een gerust hart dat zijn burgemeesterschap met de erehaag een plechtig einde heeft gekregen.

Zodra de burgemeester en diens entourage uit het oog verdwenen zijn wordt de erehaag afgesloten en gaan wij weer terug in het gelid. Wij marcheren terug naar ‘Kraton’, onze sociëteit. Terwijl wij door de binnenstad van Den Haag lopen, voelen wij de vele ogen die met ontzag naar onze uniformen kijken. De vele flitsen van camera’s gaan als vuurwerk om ons heen af, het verkeer stopt voor ons wanneer wij de straat overteken en menig persoon vraagt welk regiment wij zijn. Eenmaal terug op ‘Kraton’ worden wij ontbonden en kleden wij ons om in jasdas. Wij zijn uitgenodigd om de borrel bij te wonen, daar zeggen wij uiteraard geen néé tegen! Een prachtige gebeurtenis wordt mooi afgesloten op de borrel waarbij verhalen worden uitgewisseld met de aanwezige gasten.