Airborne Mars

Voor vele is de Nijmeegse vierdaagse de afsluiter van het wandelseizoen, maar dit geld voor de heren en dames van het Haagsch Studenten Schutters Korps natuurlijk niet. Op 2 september was de Airbornemars nog in Oosterbeek. De tocht leidt door de bossen van Oosterbeek langs de plekken waar de Geallieerden tijdens de tweede wereldoorlog heftig hebben gevochten. De HSSK was met een detachement van 10 man aanwezig om deze korte tocht van 15 km te voltooien en snel weer terug te zijn voor het nabieren.

De tocht begon vanaf de lokale skeelerbaan langs het defileerpunt, voor het voormalig hoofdkwartier van de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie tijdens de slag om Arnhem, waar oude Tweede Wereldoorlog veteranen zaten toe te kijken. Na het defilé was het tijd om de pas er goed in te zetten om door te stampen naar de militaire begraafplaats in Oosterbeek om een groet te brengen aan alle militairen die in Oosterbeek zijn gevallen tijdens de slag.

Na de korte stop ging de HSSK-trein weer door naar de bossen die Oosterbeek omringen. Onder luid gezang stoomde de groep over de heuvels en door het bos, en vooral door de massa mensen die de groep omringde. Al snel leidde de weg langs het Duno plateau, waar men kon genieten van een prachtig uitzicht over de Betuwe, maar geen tijd om er van te genieten want de groep liep stevig door. Vervolgens leidde de weg weer terug richting Oosterbeek, vlak na binnenkomst is er nog een goed beeld te zien van de hevige gevechten tijdens de oorlog, aan de rechterkant van de weg is er een ruim duizend jaar oude kerk te zien die bezaaid is met kogelgaten van de oorlog.

De tocht was al bijna op zijn eind, nog een lang stuk over de hoofdstraat van Oosterbeek. Netjes achter een muziekkorps aan en een groep Engelse Cadets aanlopend werden de laatste meters gemaakt, terug langs het museum en de veteranen naar het startterrein. Waar we onze eerste en laatste rust van de dag hadden onder het genot van het gouden gerstenat.

IMG-20170902-WA0014[1]