Selamat datang di kita Kraton

“Welkom op ons Kraton”

Met deze woorden willen u wij u als lezer bekend maken met Kraton. U heeft allen wel eens op de grond of bank gelegen tijdens de kennismakingstijd of een andere activiteit in ons paleis. Ook zijn er ondertussen al vele vergaderingen geweest, zowel een ALV als voor commissies. Al met al wordt ons Kraton in vele mate gebruikt. Door gebruik van een goed, zoals iedereen wel bekend, vindt er slijtage plaats. Door intensief gebruik is Kraton de afgelopen jaren aan verandering onderhevig geweest, vaak ongewenste verandering. Zo is er in het verleden al schimmel, gevaarlijke open elektriciteitskabels en andere mankementen geconstateerd. Kraton werd door de jaren heen goed gebruikt. Als resultaat daarvan hebben wij op de vloer meerdere lagen tapijt aangetroffen, die ondertussen meer bier bevatte dan stof. We vonden emmers, waarvan de inhoud tot op de dag van vandaag nog onbekend is. Symptomen die aanduiden dat er tijd was voor verandering. Met dit in het achterhoofd is sinds een aantal jaren geleden de Kluscommissie nieuw leven ingeblazen. Met dit nieuwe leven zijn er concrete plannen gemaakt om van, het ondertussen vervallen Kraton, weer een schitterende plek te maken.

Diverse plannen zijn gesmeed en tot uitvoering gebracht. In het jaar 2014 is de commissie begonnen met de lang verwachte uitvoering van renoverende plannen. Een rottende muur, onbegaanbare gootsteen, lichtbakken die als een groot wit knipperlicht fungeerden en schimmelplekken op de muur waar zelfs een student van huivert; alles gesloopt, opgeruimd en in vele ritten naar de stort gebracht. Vanaf dit lege hok is een begin gemaakt aan het opbouwen van ons Paleis. Grote gaten in het plafond constructief dichtgemaakt, licht in de vorm van spots, een heus elektrisch netwerk, een opslaghok en eindelijk een wit plafond en
witte muren. Niet al te onbelangrijk het leggen van een vloer. Het was weer begaanbaar, een begin was gemaakt. Nadat Kraton een heuse make-over heeft gekregen, werd het ook tijd om te kijken naar vernieuwing. Kozijnen met daadwerkelijk verf en een deur die glanst. De hal voor Kraton heeft nieuwe wanden gekregen, koof om de verwarmingspijpen met stopcontacten, een prachtig korpslogo siert nu één van de muren, en niet onopvallend staat er een bar, compleet met afvoer en stromend water. Dit zijn enkele projecten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. Draaiende op een ondernemende Kluscommissie, ondersteund door ijverige leden die graag hun steentje wilden bijdragen. Enkelen van jullie zullen de oude staat van Kraton zoals hierboven beschreven kunnen herkennen, meer hebben de verandering ook meegemaakt, en met vreugd heeft de Kluscommissie van uw reacties genoten over wat Kraton is geworden.

Met een vernieuwd enthousiasme zullen we dan ook niet de hamer en het potlood neerleggen. Een lid van het Haagsch Studenten Schutters Korps is immers ambitieus, en zo willen wij ook Kraton verrijken. Nu er al grote projecten zijn geweest, is al geconstateerd dat nog niet alles “lid- proof” is en het nodige lak nog moet worden aangebracht, Kraton is vernieuwd en in grote delen ook verjongt, maar heeft het nodige onderhoud nodig om ook nieuw te blijven. De Kluscomissie zal zich dit jaar wederom inzetten om Kraton naar nieuwe hoogtes te tillen, en het huidige om topconditie te houden, zodat u allen kunt blijven genieten van Kraton tijdens ALV’s, WSP’s,  KMT’s, vergaderingen, noem maar op. Daarom willen wij graag tegen u zeggen: Selamat datang di kita Kraton, welkom op ons Kraton.

Namens de Kluscommissie