17 augustus 2018

Ceremonieel optreden

Van oudsher is een van de belangrijkste taken van de studentenweerbaarheden het bieden van ceremoniële ondersteuning aan de krijgsmacht. Prinsjesdag is het grootste, militaire, ceremoniële optreden van Nederland en ook het HSSK neemt hier een deel van de ere-afzetting voor haar rekening. Sinds 1989 staan wij ieder jaar op het Binnenhof in ons eigen ceremoniële tenue om eer te betonen aan Zijne Majesteit de Koning.

Om op deze belangrijke dag een waardig optreden neer te zetten, wordt er van te voren meerdere malen de benodigde exercitie geoefend. Gesynchroniseerd marsen, halthouden, keren en groeten is namelijk niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Het HSSK oefent zowel onbewapend als bewapend met een onklaar gemaakt exercitiewapen.

Onze exercitie-vaardigheid zetten wij niet alleen in op Prinsjesdag. Door het jaar heen vervult het HSSK op verschillende herdenkingen een ceremoniële en ondersteunende rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Nationale Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag op 4 mei, één van de grootste herdenking van Nederland. Op diezelfde dag, 4 mei, biedt het HSSK een bloemstuk aan bij de Englandspiel herdenking. Verder staat het HSSK bij onder andere ANZAC-day op 25 april, Veteranendag op de laatste zaterdag van juni, de Indië Herdenking op 15 augustus en Remembrance Day op 11 november.

Naast herdenkingen zijn er soms ook andere bijzondere gelegenheden waar het HSSK een ceremoniële rol vervult. Dit zijn bijvoorbeeld de inhuldiging van de Koning en het afscheid van de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen.