7 november 2016

Marsen

Marsen is een belangrijke militaire vaardigheid en wordt dan ook volop beoefend door leden van het HSSK. De rode draad hierbij is de Nijmeegse Vierdaagse, waarvoor ieder jaar een trainingstraject gestart wordt. 166 kilometer in vier dagen met 10 kilo bepakking op de rug is namelijk zeker geen uitdaging is die veel mensen ongetraind aankunnen.

Trainen
Het trainingstraject bestaat uit oefenmarsen die georganiseerd worden vanuit het Korps, en uit enkele officiële tochten. De oefenmarsen beginnen vaak in januari of februari, met korte routes en weinig tot geen gewicht op de rug. In de maanden die volgen wordt de afstand groter en het aantal kilo’s op de rug meer, zodat iedereen die het traject doorloopt, klaar is voor de Nijmeegse Vierdaagse. Wat bij oefenmarsen echter niet gebeurt, is lopen in detachement. Dit trainen we bij de officiële marsen, zodat men voor de Nijmeegse hieraan gewend is geraakt. 

De Duinenmars
De Duinenmars is een tocht die wordt gelopen begin april. Deze tocht loopt door de duinen van Kijkduin en delen van Den Haag. Voor HSSK is deze tocht meestal de eerste dat er in detachement wordt gelopen. In detachement lopen is heel anders dan gewoon als een groep en is een belangrijk onderdeel in de training voorafgaand aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Buitenlandse tochten
Over de loop der jaren hebben we een hoop buitenlandse tochten ontdekt die een mooie toevoeging zijn aan het trainingsschema. Deels omdat deze tochten een unieke trainingsmogelijkheid bieden, zoals bijvoorbeeld marsen door de steile heuvels van Diekirch.

La Marche d’Armee
Elk jaar wordt er rond eind mei/begin juni de tweedaagse van Diekirch gelopen. Deze tocht door de prachtige bergen van Luxemburg is een vast onderdeel van de training. Beide dagen wordt er 40 kilometer gelopen en door de vele hoogteverschillen is het een behoorlijke uitdaging. Over het algemeen wordt gesteld dat als men Diekirch uitloopt, men de Nijmeegse Vierdaagse ook uitloopt.

Möhnesee Mars
Eind april wordt er bij de Mohnesee in Duitsland een tocht georganiseerd door het Duitse Reseveristen Verband Möhnesee. Tijdens deze tocht loop je rondom de Möhnesee, een groot meer in Duitsland. De omgeving is erg mooi en de tocht staat bekend als erg gezellig. Wegens hoogteverschillen is de 30km lange tocht bovendien een uitdagende training.

Blankenberge
Blankenberge is een plaats aan de kust bij België. De jaarlijkse tweedaagse tocht die hier georganiseerd wordt is de IML-tocht van België. Het feit dat Blankenberge vaak de eerste tweedaagse van het jaar is voegt hier nog een extra schepje bij. Gelukkig houdt een meerdaagse mars vaak ook in dat de omgeving tijdens de nachtelijke uurtjes verkend kan worden.

De Nijmeegse Vierdaagse
Het hoogtepunt van ons marsseizoen is ieder jaar de Nijmeegse Vierdaagse waar wij als militair detachement meelopen. Het zijn vier dagen met vroeg opstaan, flink doorstappen, zingen, mensen uitleggen hoe zwaar onze tas is, afzien, genieten, blaren verzorgen en eindigen in de biertent. Vier dagen waar iedereen wel eens een momentje heeft waarop gedacht wordt ‘ik doe dit nooit meer’ om achteraf luidkeels te verklaren ‘volgend jaar weer!’ 

De Dodentocht 
Een andere grote uitdaging is de Dodentocht van Bornem. Hierbij moet 100 kilometer afgelegd worden in 24 uur, waarbij misschien nog wel de grootste uitdaging op 50 kilometer ligt, waar men door de fabriek van Duvel loopt en gratis bier kan krijgen.

Airborne Wandeltocht 
Begin september wordt bij Oosterbeek de Airborne tocht gelopen. Deze Airborne Wandeltocht is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem in 1944 en loopt langs verschillende historisch relevante locaties en langs de militaire begraafplaats bij Oosterbeek. Het is een gezellige tocht die ook voor minder ervaren lopers geschikt is omdat de afstand niet groot is.

Overige marsen
Elk jaar worden er, naast de bovenstaande, nog meer marsen gelopen door het HSSK. Soms in detachement, maar ook vaak genoeg door groepjes leden die nog meer glimmende medailles aan hun verzameling willen toevoegen. Vooral de marsen van de International Marching League (IML) zijn hierbij populair en zorgen voor heel wat mooie reizen naar verschillende buitenlanden. In de afgelopen jaren waren onder andere de marsen in Wellingborough, Viborg en Bern populair onder onze leden. Hier kan men voor verschillende afstanden kiezen en de prachtige buitenlandse natuur verkennen, waarbij heuvels vaak een uitdaging vormen die onze Nederlandse benen niet gewend zijn.