12 september 2016

De vereniging

Het Haagsch Studenten Schutters Korps “Pro Libertate” (HSSK) is een studentenvereniging voor studenten aan het wetenschappelijk onderwijs en het hoger beroepsonderwijs.

Het is een vereniging die je studieleven combineert met gezelligheid, uitdaging en avontuur, dankzij de brugfunctie die het HSSK vertolkt tussen de studentenmaatschappij en Defensie. Word je dan militair? Nee, zeer zeker niet. Echter, je krijgt de kans om deel te nemen aan een breed scala aan de leukste en mooiste activiteiten met Defensie. Denk hierbij aan het spectaculaire militair parachutespringen, schietdagen met Defensiewapens, deelnemen aan epische militaire oefeningen als oefenvijand en deelname aan de gaafste (inter-)nationale militaire wedstrijden. Naast Defensie helpen wij ook de Nationale Politie met het trainen van haar eenheden.

Ook voor sportieve uitdagingen kun je bij ons terecht. Elk jaar wordt de Nijmeegse Vierdaagse gelopen met trainingstraject vooraf, werken leden zich in het zweet bij deelname aan militaire sportwedstrijden en gaat men op zoek naar andere actieve uitdagingen zoals schermen, klimmen, paardrijden en het roeien van de legendarische Ringvaart (100km roeien).

Daarnaast kent het Korps ook diverse ceremoniële taken zoals de erehaag in een prachtig ceremonieel tenue tijdens Prinsjesdag, ondersteuning bij de 4 mei herdenking en bieden wij een helpende hand op Veteranendag.

Naast al het bovenstaande kan je ook voor een gezellige borrel bij ons terecht. Verder worden er door commissies of leden ook diverse andere activiteiten georganiseerd zoals een whisky-sigaren-pokeravond, filmavond of zo maar even aanhaken bij een feest.

Onze leden komen uit Den Haag, Delft, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Utrecht, Nijmegen, Groningen, Eindhoven. Eigenlijk uit heel Nederland dus, en de studierichtingen zijn minstens even divers. De reden hiervoor is dat het HSSK uniek is in zijn soort. Waar de andere studentenweerbaarheden gebonden zijn aan een moedervereniging, is het HSSK onafhankelijk waardoor het vrij is in het bepalen van haar koers. Het is daardoor ook makkelijk om lidmaatschap te combineren met een andere vereniging, ook omdat het HSSK weinig verplichtingen heeft.

Dankzij de vele bijzondere activiteiten van het HSSK leren studenten hun grenzen te verleggen en worden vriendschappen voor het leven gecreëerd, wat wel blijkt uit de zeer actieve Reünistenvereniging.

Heb jij nu interesse gekregen in de mooiste vereniging van het land? Kom dan een keer borrelen of neem deel aan een activiteit. Wil je op de hoogte gehouden worden voor activiteiten, meld je dan vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief door te mailen naar werving@hssk.nl.